Gastronomie
Tradiční ibizská kuchyně je hodně jednoduchá, nejtypičtější jsou pokrmy tzv. "z jednoho hrnce", které se tady připravují podle receptů předávaných z generace na generaci. Lidé v minulosti byli nuceni vařit co nejjednodušeji, protože v domě měli obyčejně k dispozici jen jedno ohniště, uvařit vše v jednom hrnci tak byla nutnost. K přípravě pokrmů se používaly a stále používají suroviny, které jsou na ostrově velmi dobře dostupné - ryby, mořské plody, olivový olej, víno, ovoce, zelenina, mandle, sýr, jehněčí, vepřové, kuřecí a králičí maso. Pokrmy jsou ochuceny různým kořením a bylinkami, často se používá šafrán, skořice, anýz a máta.
Předkrmy a tapas
Allioli - česneková pomazánka s olivovým olejem, podává se s pečivem
Pa amb oli - chléb s olivovým olejem, rajčaty a solí
Tortilla espaňola - bramborová omeleta s vejci, recept byl převzatý z andaluské kuchyně
Frit de polp - smažená chobotnice
Coca - slaný koláč, dalo by se říct, že je to jakási "baleárská pizza"
Polévky
Sopa marinera - polévka z mořských plodů
Sopa pescado - čistě rybí polévka
Typická jídla
Arroz la Marinera (Arròs sec) - ibizská obdoba španělské paelly, rýže s masem a mořskými plody
Arroz de Matanza - rýže s vepřovým masem, podává se v hlubokém talíři jako polévka
Sofrit pagès - typický farmářský pokrm "z jednoho hrnce" , v hrnci se pomalu dusí několik druhů masa s bramborami, česnekem a šafránem.
Guisat de peix - dušený pokrm z čerstvých ryb, v podstatě rybí guláš
Borrida de rajada - kousky rejnoka s česnekovou omáčkou a mandlemi
Ensalada de crostes - speciální salát ze sušených ryb a tvrdého chleba
Speciality ze zabíjačky:
Sobrasada -vepřová papriková klobása
Botifarró - jelítko
Dezerty
Flaó - koláč ze smetanového sýra s mátou a anýzem je tradiční dezert, na Ibize se pekl na Velikonoce, dnes se s ním setkáte na jídelních lístcích restaurací po celé Ibize.
Greixonera - dezert by se dal přirovnat k pudinku, je posypaný skořicí.
Magdalenas de almendras - mandlové koláčky
Orelletes - smažené pečivo ve tvaru ouška, posypané cukrem
Buñuelos - smažené kroužky z koblihového těsta
Ensaimadas - sladké pečivo z kynutého těsta, ve tvaru spirály
Bon profit! ¡Buen provecho! Dobrou chuť!
Bylinné likéry
Hierbas Ibicencas (Herbes eivessenques) je likér připravovaný z několika druhů aromatických ostrovních bylinek, nejvíce v něm převládá anýz. Podává se po jídle.
Frígola je bylinný likér, v němž je dominantní chuť tymiánu a pije se po jídle.
Palo je tmavý, hořký likér z chinovníku a hořce, doslazovaný karamelizovaným cukrem, podává se často jako aperitiv.
Vína z Ibizy
Víno z místních vinic nese označení Vins de la terra Eivissa. Vinná réva se na Ibize pěstuje podle pravidel ekologického zemědělství, hrozny se sklízí ručně a jsou co nejrychleji zpracovány, aby nedošlo k nežádoucí oxidaci.
Bílé víno (vino blanco) se vyrábí z odrůd Chardonnay a Malvasía. Růžové víno (vino rosado) pochází z odrůd Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Červené víno (vino tinto) se připravuje z odrůd Merlot, Tempranillo, Monastrell a Cabernet Sauvignon.
Voda, pivo, káva a další nápoje
Aqua mineral - minerální voda, aqua sin gas - neperlivá minerálka, aqua con gas - perlivá minerálka
Cerveza - pivo, v obchodech i restauracích nabízejí především značky San Miguel, Mahou, Estrella Damm, Cruzcampo
Café solo - černá káva, café cortado - káva s přídavkem mléka, café con leche - káva s větším množstvím mléka, café Caleta - káva s koňakem a rumem, s citrónovou a pomerančovou kůrou, případně ještě se skořicí
Ibiza Ice - nápoj z šumivého vína a ovoce, bez alkoholu
Isleña - pivo z ibizského ječmene, vyrábí se v Německu
Shandy Cruzcampo - pivo s příchutí přírodního citronu
Salut! ¡Salud! Na zdraví!