Ostrov Ibiza
Fakta, podnebí, historie a další informace o ostrově Ibiza.
Základní fakta
Ibiza je španělský ostrov ve Středozemním moři, který je součástí Baleárského souostroví. Spolu se sousedním ostrovem Formentera jsou to nejjižněji položené Baleárské ostrovy. Ibizu najdeme na mapě jihovýchodním směrem od španělské pevniny, od které je vzdálena asi 150 km.
Historie ostrova
Osídlení ostrova Ibiza je známo již od 2.tisíciletí před naším letopočtem, na což poukazují objevy skalních nástěnných maleb a megalytů z té doby.
Dalším důležitým mezníkem v historii bylo období kolem roku 700 před naším letopočtem, kdy Féničané osídlili oblast zvanou Sa Caleta na jihozápadě ostrova a o několik desítek let poté založili přístav Ibusim (Ebusim), ze kterého vzniklo dnešní město Eivissa a ujalo se i jako název pro celý ostrov.
Počasí a podnebí na Ibize
Klima na Ibize je mírné, typicky středomořské a velmi příjemné. Ze všech Baleárských ostrovů má právě Ibiza nejvyrovnanější klima.
Průměrná roční teplota se pohybuje mezi 14 - 21°C, slunce zde svítí více než 300 dnů v roce.
Magická Ibiza
Ostrov Ibiza už od nepaměti přitahuje pozornost mystiků a esoteriků ze všech koutů světa a dodnes se kolem něj šíří zvláštní, magické kouzlo.
Lidé a jazyk
Atmosféru místa, které navštívíte, netvoří jen krásné přírodní scénérie a kvalitní služby, ale především lidé, kteří zde žijí. Obyvatelé Ibizy jsou velmi přívětiví a tolerantní lidé. Národnost místních je obvykle katalánská, v dnešní době však na ostrově trvale žije pestrý mix národností ze všech koutů světa, díky čemuž je Ibiza právem považována za kosmopolitní ostrov.
Fiesty, svátky a festivaly
Oslavy neboli fiesty, kterým se na Ibize říká katalánsky festas, se konají po celém ostrově v průběhu celého roku. Téměř všechna města a vesnice na Ibize mají ve svém názvu i jméno svatého patrona a tak každá obec na ostrově pořádá tradiční fiestu, která oslavuje svatého patrona své obce. Tyto oslavy jsou inspirovány nejen náboženskou tradicí, ale konají se i na počest mnohem světštějších záležitostí jako je třeba jídlo, květiny a hudba.
Gastronomie
Tradiční ibizská kuchyně je hodně jednoduchá, nejtypičtější jsou pokrmy tzv. "z jednoho hrnce", které se tady připravují podle receptů předávaných z generace na generaci. Lidé v minulosti byli nuceni vařit co nejjednodušeji, protože v domě měli obyčejně k dispozici jen jedno ohniště, uvařit vše v jednom hrnci tak byla nutnost. K přípravě pokrmů se používaly a stále používají suroviny, které jsou na ostrově velmi dobře dostupné - ryby, mořské plody, olivový olej, víno, ovoce, zelenina, mandle, sýr, jehněčí, vepřové, kuřecí a králičí maso. Pokrmy jsou ochuceny různým kořením a bylinkami, často se používá šafrán, skořice, anýz a máta.
Fauna na Ibize
Dobrá zpráva pro turisty je, že na ostrově nežijí žádná nebezpečná ani jedovatá zvířata. Najdeme zde spíše menší druhy jako jsou králíci, zajíci a jiní menší hlodavci.